Den tavse mand vinder valget



Jeg spørger min 4-årige sidemand om hun kender Daniel. Ja, det gør hun skam. –Det er ham de kalder mørkets mand, for de voksne siger, at han kun kommer ud efter mørkets frembrud.

En måske ikke ret oplivende beskrivelse af Nicaraguas nye præsident, Daniel Ortega. Men med 91% af stemmerne optalt her 5 dage efter præsidentvalget i søndags står det klart at Nicaraguas næste præsident hedder Daniel Ortega. Den tidligere og nu kommende 61-årige præsident er fra sandinistpartiet, der ideologisk flirter til venstre med Cubas Fidel Castro og Venezuelas olierige Hugo Chavez. Mange har frygtet et systemskifte og afskæring på samarbejde med USA, men indtil videre holder Ortega ord, og møder omverdenen med netop den forsoning (reconciliación), som har været et af hans centrale valgtemaer.
Valgresultatet taler sit klare sprog med 38 % af stemmerne til sandinisterne og med en pæn afstand ned til den næste i rækken, den nyliberale Eduardo Montealegre (se valgresultater
her). Ifølge valgreglerne i Nicaragua vinder den kandidat, der opnår mindst 35% af stemmerne og med mere end 5% foran næste kandidat. Det krav opfyldte Ortega uden problemer – der er dog et par men’er.
For godt nok får Ortega præsidentposten, men med 38% sandinister mod godt 55% liberale i nationalforsamlingen, er det svært at forestille sig en radikal venstredrejning. Og selvom sandinisterne løber af med præsidentposten, har de faktisk ved dette valg fået færre stemmer end ved forrige valg. Det virker besynderligt, og det er det også, men det skyldes ene og alene, at højrefløjen ikke kan enes og har splittet sig op i to partier, der med respektivt 26% og 29% har fået over halvdelen af befolkningens stemmer. Det svarer til, hvis Venstre og Konservative i Danmark sad på flertallet af stemmerne men lod Socialdemokraterne få magten, fordi de ikke kunne samarbejde. Ren bananrepublik! Men vi er jo også i Nicaragua, der ikke har nogen lang demokratisk tradition med egentlige frie valg før 1991 – og det i kølvandet på 50 års Somoza-diktatur og efterfølgende 10 års borgerkrig.
Den gode nyhed er, at valget forløb roligt og retfærdigt ifølge valgobservatører. At den endelige optælling her 5 dage efter valget stadig ikke er helt afsluttet, er noget uvant for os nordboere, der tænker nostalgisk tilbage på valgaftener med tal, der strømmer ind fra hele landet i løbet af aftenen. Nuvel, der er lysår til forskel på mange områder, så vi dropper yderligere sammenligning.

Kommentarer

Populære opslag