Strømsvigt

Morgenen begynder med at yoghurten er sur. Bvadr! Henover frokost skal jeg lige tale med en på et offentligt kontor, men nå nej, de lukker jo kl 13. Så kan jeg da i det mindste klare et ærinde og få fremkaldt er par billeder. Men da jeg kommer til butikken i det ellers topmoderne indkøbscenter, trækker manden bag disken på skuldrene og beklager, at han ikke kunne hjælpe mig. I denne uge er de nemlig uden strøm fra 14 til 17!

Så kan man enten bande det hele et langt stykke, over at ingenting fungerer i den her bananrepublik. Eller også kan man glæde sig over at bo i et hus, hvor der rent undtagelsesvis er strøm hele tiden, så man fx har lys om aftenen og et køleskab, der virker hele døgnet. Jeg gjorde det sidste, for med tiden bliver man lidt hårdhudet og indser, at det med yoghurten og billedfremkaldelsen er luksusproblemer. Når nu gennemsnitsnicaraguaneren får under en tredjedel af den mængde mælkeprodukter, han som minimum burde indtage (30 liter om året – minimum er 90 liter). Og når nu et kamera i øvrigt ligger helt udenfor behovspyramiden.

Det ville være en underdrivelse at kalde strømsituationen ustabil. Den er snarere katastrofal. Problemet er, at landet ikke kan producere energi nok til det behov, der er. Det skyldes bl.a. at de kraftværker, der producerer energi (fra vand, olie og geotermiske kilder), ikke er blevet vedligeholdt. Donation af 34 generatorer fra Venezuela har endnu ikke kunnet afhjælpe problemet. En anden årsag er et spild på 25%, fordi strømmen simpelthen ikke distribueres ordentligt. Her ved alle, hvordan man tapper fra strømførende ledninger; mange gør det, og det forbrug er det svært at måle og afregne.

Som en konsekvens af den manglende energi har regeringen besluttet at rationere strømmen, og det betyder skemalagte strømafbrydelser hver dag. Den ene uge går strømmen mellem 14 og 18; den næste uge mellem 18 og 22. I solidaritet med den beslutning lukker alle offentlige kontorer hver dag kl 13. Der er dog et lyspunkt midt i mørket, for for én gangs skyld kan man regne med noget: nemlig at lyset går hvér dag.

Kun knap halvdelen af befolkningen har adgang til strøm. Den halvdel af befolkningen, der står for fødevareproduktionen – altså bønderne – er uden strøm. Derfor er det umuligt for producenterne at være konkurrencedygtige. På hospitalerne går det heller ikke for godt, og mange patienter lider under de daglige strømafbrydelser.

Lidt Fakta

Nicaragua er det land i Centralamerika, der har dårligst adgang til strøm, og er derfor også det land med det laveste energiforbrug pr indbygger. En dansker bruger 6 gange mere energi end en nicaraguaner – og det skal ses i lyset af, at Danmark forbruger mindre energi end både vores skandinaviske og europæiske naboer – og under halvt så meget energi pr indbygger som amerikanerne.


Kommentarer

Populære opslag