På ferie fra fattigdommen

Henover jul og nytår sled vi bildæk på de costa ricanske landeveje, og på vores odyssé fra kyst til kyst var vi gennem bananplantager, blev vækket af brøleaber, fortryllet af caribisk rasta-stemning og bjergtaget af dansende delfiner i Stillehavet. Og så var det en rigtig ferie, sådan uden hele tiden at blive konfronteret med tiggende børn og gadesælgere. Hvor kynisk det end må lyde, var det helt igennem rart.

I modsætning til Nicaragua, er Costa Rica nemlig i selskab med verdens mest udviklede lande, og har en plads som nummer 42 på FN’s Udviklingsindeks (Nicaragua er nummer 110). Den udvikling oplevede vi ved selvsyn på jævne veje i en veludbygget infrastuktur. Og så var der rent, for affald er nemlig noget, der kommer i skraldespanden og ikke bare ligger og flyder i naturen.

Når man skal gisne om, hvorfor der pludselig blandt bananrepublikker ligger er land i udvikling, er det værd at pege på, at Costa Rica ikke har haft nogen hær siden 1948 og dermed har haft flere ressourcer til bl.a. uddannelse og sundhed. At 96% af landets befolkning kan læse og skrive, er da også en væsentlig forskel fra Nicaraguas 67%. Over 50 års stabilitet og fred har derfor skabt grobund for vækst og hæderlige levevilkår, og Costa Rica er derfor ikke uden grund meget attraktiv som feriemål. Dét er i hvert fald vores konklusion efter 14 dages roadtrip.

Se vores fede feriebilleder bag papegøjerne.

Tour de Costa Rica

Kommentarer

Populære opslag